Blog Tommyho Povajeana

3/7 Základ výživy – Spracované potraviny alebo § Zákon jedenia smetí, ktorý neospravedlňuje

V predchádzajúcich článkoch sme si povedali o najdôležitejších základoch výživy – evolučnom princípe, z ktorého vychádzajú takmer všetky odpovede, čo jesť, čo sú skutočné (prirodzené) potraviny, ale nepovedali sme si čomu sa vyhýbať, čo má na nás najvýraznejší negatívny vplyv.

Sú potraviny, ktoré majú na nás väčší negatívny vplyv ako ostatné a to je kľúčové poznanie v tomto zákone. Napr. všetci vieme, že ečka sú nezdravé, ale ten glutaman sodný E621 alebo sladidlá v miligramovom množstve na nás budú mať pravdepodobne menší vplyv ako kilogramové konzumovanie cukru.

Ako ľudia sa sťažujeme na svoje choroby, sme nešťastní zo svojho zdravotného stavu (áno aj nadváha je chorobný stav), ale keď sa sami seba opýtame na výživu a stravovanie tak buď nevieme, že niečo robíme dlhé roky zle alebo sa tvárime, že naše stravovacie návyky s tým nič nemajú.

„Bunky ľudského tela sa každú sekundu delia. Približne každých 6 rokov sa vymení celé naše telo. Preto rozhodujeme o tom ako zostarneme, ako vyzeráme, ako sa cítime.“ 🙂

smeti

O tomto je zákon jedenia smetí. Jeho nevedomosť nikoho neospravedlňuje. Naše bunky chvíľu vedia bojovať s nekvalitou stravy, s celkovým spôsobom života za účelom prežitia, ale našu mikrobiotu (mikroflóra alebo súbor baktérií celého nášho tela) neoklameme.

Tá odzrkadlí každé sústo, ktoré vložíme do úst na kvalitu nášho vnútorného prostredia a JEMU sa prispôsobujú potom naše bunky. Predstavme si to ako, že po každom jedle, podľa toho ako ne/prirodzené je, sa mení a prispôsobuje profil baktérií, ktorý vyživujeme.

Keď nastane dlhodobo nepriaznivý a neudržateľný stav – poškodíme si orgány, sliznicu, aktivujú sa gény so sklonom k chorobám , starnutiu, dôjde k neprirodzenému osídleniu baktérií, kde by nemali byť.

badpyramid

Rovno k veci. Na základe niekoľkých výskumov s ktorými som mal možnosť sa stretnúť od autorov a vedcov, ktorým dôverujem som ich závery zobrazil do nezdravej pyramídy, o ktorej sa toľko nehovorí resp. sa dokonca považuje za normálnu.

Ak chceme optimalizovať našu životosprávu naopak treba ju pochopiť, zamerať sa na vlastné slabé stránky a vyhýbať čo najviac jej častiam.

Pamätám si niekoľko štúdií, ktoré hovorili o tom, že nie cukor, ale sladené nápoječíslom #1 v náraste obezity, metabolického syndrómu, cukrovky a pridružených ochoreniach.

Vinníkom číslo #2 sú rafinované rastlinné tuky. Veľmi krátko a logicky.

Orechy a semenná vieme, že sú zdravé a výživné. Otázka. Koľko kilogramov semien potrebujeme na získanie litra oleja ? Odpoveď je 4-5 kilogramov. Koľko by nám v prírode trvalo nazbierať kilogram semien ? dosť dlho.

Tým celým chcem povedať,  že praženie nie je najšťastnejšia úprava potravín. Sú tuky, ktoré sú voči teplote stabilnejšie (nevytvárajú karcinogénné vedľajšie produkty), ale vysoká konzumácia ani takýchto olejov sa nedá povedať, že je zdravá, či vhodná.

Problém je opäť v spracovaníkoncentrácií. Pri získavaní oleja sa potrebujeme pozerať aj na to, či ide o mechanické alebo technologické spracovanie. A o aký druh tukov (profil mastných kyselín) ide v danom zdroji.

Nehovoriac o margarínoch, náchylnosti k oxidácií polynenasýtených omega 6 a 3 mastných kyselín na vzduchu, teple a svetle. Jednoducho v semenách sú chránené.

Konzumujme ich v celku s vlákninou, a všetkými ostatnými látkami.

fatty-acid-content
Zdroje tukov a ich profil mastných kyselín.

Číslo #3 sú fast food a spracované potraviny.

Dôvodom ich nekvality je veľa energie, vysoký obsah pokazených tukov, veľa cukru a málo živín.

Číslo #4 sú múčne produkty.

Je to opäť kvôli spracovaniu a množstvu, ktoré konzumujeme. Obsahuje lepok na ktorý je podľa najnovších poznatkov náchylná priamo či nepriamo takmer celá populácia. U koho sa prejaví skôr či neskôr je otázne. Obilniny sú pomerne mladá potravina a konzumovali sa kvasením a klíčením.

Štatistika udáva, že celiakiou trpí ani nie jedno 1% populácie a individuálnou senzitivitou, na ktorú nie sú spoľahlivé diagnostické metódy podľa rôznych analýz do 20%. Vec sa má tak, ako sa snažím avizovať v každom týkajúcom sa príspevku, že tu nejde o to či si dáme ten chleba alebo nie. Tu ide o to ako sme sa narodili, komu, v akom stave sme dnes a v akom stave je naša mikroflóra, epitel a orgány.

Nové poznatky hovoria, že o tom či na nás nejaký lepok bude mať vplyv hovoria aj také veci či sme sa narodili cisárskym rezom, a ako dlho sme boli dojčení a teda aké prostredie nám bolo dané do vienka a ako oňho bolo starané… kvalita našej stravy počas života, expozícia chemikáliami (ako pesticídy, antibiotiká, kozmetika iné). Výsledkom je poškodenie tkaniva našej črevnej sliznice a pestrosť / kvalita mikroflóry na nej osídlená.

milk
Na obr. je vidieť príslušný model pre lepšiu predstavu. Akonáhle vzniknú  defekty na povrchu sliznice čreva, lepok, cudzie látky, baktérie … začnú prenikať do krvi a to je môže byť príčinou autoimunitných reakcií, zápalov, kdekoľvek v tele (orgány, kĺby…).

 

Číslo 5 je sója, GMO  a chemicky ošetrované potraviny.

Ďalšie body, ktoré sa netýkajú len potravín, ale aj toxínov ako takých sú prídavné látky (éčka), alkohol, lieky, cigarety a kozmetika.

Veľmi jednoducho. Zákon jedenia smetí hovorí, čo zješ to tvoja mikroflóra z teba urobí. Naše bunky sa snažia za každú cenu prispôsobiť. Nejaký ten cheat day a WC Donald prežijú. Ale zdravie mikroflóry nám pekne odzrkadlí naše stravovacie rozhodnutia.

Hlavu hore, je rok 2015, kvalitných prirodzených potravín je menej, avšak svet nie je dokonalý. Kto chce bude hľadať riešenia a vynájde sa. Keby sme sa tým mali trápiť, umrieme skôr na následky emočno psychického stavu.

Je len na nás čo si vyberieme, koľko úsilia vložíme do seba a akú mieru spokojnosti nastavíme, či chceme pre seba to naj alebo nám stačí menej. Niekto prežije šťastnejší život na cigaretách, niekto v záhrade. Výživa je len nástroj k šťastnejšiemu životu.

Najväčšie smeti sú:

1. Sladené nápoje a rafinovaný cukor

Spotreba cukru rapídne vzrástla od roku 1800 a neustále rastie. Avšak ešte horšie ako kryštalický cukor sa javia sladené nápoje, kde cukor je ešte rýchlejší dopravený do krvného obehu.

V prírode sa takýto fenomén nevyskytuje. Z ovocia málokedy dostaneme taký sladký koncentrát. Ovocie je plné vlákniny, vody a stovky iných látok, ktoré medzi sebou pri trávení spolupracujú. Sladený nápoj, cukor a chémia sa metabolizujú v našom tele inak a dôkazy sú všade okolo nás.

water

2. Zoxidované, rastlinné tuky a transtuky

V prírode sa bežne iné ako zdravé tuky nenachádzajú. Azda až keď plody napadne pleseň alebo sa prirodzene pokazia alebo zhoria. Rastlinné koncentrované oleje (slnečnica, bavlník, konope) a margaríny jednoducho nejesť a nevariť na nich.

Rýchlo oxidujú na slnku, v teple, vzduchu a stávajú pre naše telo toxickými, prozápalovými. Transtuky sú zložitými procesmi ešte viac znehodnotené. Tieto zoxidované tuky sú však súčasťou skoro všetkých spracovaných potravín, omáčok, olejov vo väčšine komerčných stravovacích zariadení dokonca aj homogenizovaných mliečných produktov.

Orechy, semená sú prirodzené a stabilné suroviny v celku.

margarine

3. Spracované potraviny a fast food 

Z 10 000 potravín v dnešnom supermarkete 85% z pohľadu evolúcie tam nemá čo hľadať a kvalita ďalších 10% nezodpovedá potrebám človeka. Potraviny sa dnes stali biznisom.

Preto kto chce vyrábať kvantitu, musí ubrať na kvalite, inak nezarobí. Továreň nikdy nemôže vytvoriť niečo čo vytvorila príroda, teda palivo pre nás.

Paradoxom je, že o vlastné autá sa staráme lepšie ako sami o seba. Do nich tankujeme prinajhoršom 95% benzín. No kto z nás sa stravuje 95% prirodzene ? Týmto celým som chcel povedať, že spracované potraviny od čokolád, chrumiek, ochutených nápojov, pečiva, pražených arašidov, keksov, konzerv, potravín v plastoch a dlhou dobou trvanlivosti sú zmesou lacných, chudobných, znehodnotených surovín ako cukor,  príchute, rastlinné stužené tuky, múka, homogenizované mliečne produkty, spracované mäso, ktoré sa v nás ukladajú, metabolizujú bunkami a trávia mikroflórou.

Chceme zmenu v zrkadle, obchodoch, školách, reštauráciach ? Buďme sami tou zmenou. Zvýšme povedomie a zmeňme nákupné správanie, podporme nákupom tržnice, farmárov, pestovateľov.

Wcdonald+s+will+always+be+my+favourite+_49e6eca18d40dbace1b9b63530b81b97

4. Obilniny, cereálie a múčne výrobky 

Z evolučného zákona už vieme, že tieto potraviny sú mladšie (menej prirodzené) ako prvopotraviny: vajcia, živočíšne produkty, zelenina, ovocie, orechy, semená, hmyz, koreniny o ktoré sa logicky ochudobňujeme.

Ďalším problémom je dnešná podoba týchto produktov. V minulosti naši predkovia venovali príprave a spracovaniu obilnín oveľa viac času. Zrná sa namáčali, klíčili alebo fermentovali. Tieto procesy vplyvom baktérií, kvasiniek a enzýmov sprístupnili mnoho živín resp. deaktivovali mnoho antinutrientov.

V dnešnej podobe sú cereálne produkty veľmi chudobné, sami sa podvyživujeme a zároveň prijímame prázdne kalórie/energiu. Lepok/ glutén ako jeden z antinutrientov podľa súčasných výskumov spôsobuje navyše mnoho tráviacich a autoimunitných problémov.

5. Sója, GMO a chemicky ošetrované potraviny 

GMO – geneticky modifikované organizmy,  sa dnes stáva veľkým problémom. Aj keď sa dneš ešte nevie, aké riziko GMO predstavuje, veda opäť zasahuje do niečoho čo dokonalý živý systém prírody tvoril postupne.

Ničíme prirodzené zelené plochy a pestujeme monokultúry, ktorým umelo inštalujeme protihmyzovú ochranu alebo ich postrekujeme chemikáliami. Tieto látky sa dostávajú do tela aj nám priamo (konzumáciou) či nepriamo (vodou, vzduchom, pôdou, inými spracovanými produktmi).

Najviac GMO či chemikáliami postihnutými potravinami sú sója, kukurica, jablká, šaláty… Ich dlhší zoznam je ľahko dostupný na internete. Opäť nevidím iné riešenie ako podpora a konzumácia lokálnych a sezónnych potravín. 

top-10-gmo-foods

Záver

Zmenila sa doba. Vývoj a rast je prirodzenou hybnou silou prírody. Získali sme prístup k informáciám a technológiach, no stratili prirodzený výber potravín a spôsob života aj v iných oblastiach. Vzdelávajme sa, máme z čoho. Pýtajme sa, máme koho. Sami sa rozhodnime, čo pre seba a svoje rodiny chceme.

Napísal som 7 článkov o ZÁKLADOCH výživy najjednoduchšie ako som vedel o všetkom čo si myslím, že človek potrebuje vedieť do bežného života, aby už viac neblúdil po internete medzi protichodnými informáciami. Aby si vedel lacno nakúpiť, prirodzene vybrať a jednoducho a chutne pripraviť.

1. I. Evolučný princíp – koniec dezorientácie a nevedomosti vo výžive

2. II. Princíp – Skutočné potraviny alebo Ako podporiť prirodzené samoliečebné mechanizmy tela

3. III. Princíp – Spracované potrainy alebo Zákon jedenia smetí neospravedlňuje

4. IV. Princíp – Počúvanie vlastného tela (bunky, hormóny, mozog, pocity)

5. Prirodzené sacharidy

6. Zdravé tuky

7. Kvalitné zdroje bielkovín

Ak ste sa v článku dozvedeli niečo nové, budem rád, keď sa o neho podelíte aj s vašimi známymi.

Tommy Povajean

Autor knihy Puzzle Života, diára SelfManager 2017, silovo – nápravný tréner, športovec, odborník na výživu a preventívnu životosprávu.

Ako “manažér zdravia” pomáham ľuďom s optimalizáciou životosprávy – pohyb, výživa, spánok, nastavenie mysle, vzťahy, prevencia, príroda, sebarozvoj, ktoré vedú k napĺňaniu ich života a cieľom.

Prirodzená strava a manažment stresu sú pravdepodobne najkľúčovejšími faktormi k podpore samoliečebných mechanizmov organizmu.

Preto som napísal knihu Puzzle Života, ktorá je základným manuálom a odporúčam ju všetkým svojim súčasným aj budúcim klientom.

Vykonaním tohto samoštúdia urobíme prvý krok k mentalite úspechu a vykročeniu na svoju novú cestu. Môžete tak ušetriť mnoho peňazí a najmä svojho životného času. Ovládni svoje telo, nastav myseľ. Staň sa lepším človekom a lepším partnerom pre druhého – je podtitul tejto publikácie.

Pridať komentár

Získaj sprievodcu ne/prirodzenými potravinami úplne ZADARMO!

Stiahni si na svoj email Návod ako si zostaviť personalizovaný jedálniček

Sleduj ma na Instagrame

Chcete sa čokoľvek spýtať?

Tommy Povajean

Autor knihy Puzzle Života, silovo – nápravný tréner, odborník na výživu a preventívnu životosprávu. Ako “manažér zdravia” pomáham ľuďom s optimalizáciou životosprávy – pohyb, výživa, spánok, nastavenie mysle, vzťahy, prevencia, príroda, sebarozvoj, ktoré vedú k napĺňaniu ich života a cieľom.

Sleduj ma na Instagrame