Blog Tommyho Povajeana

Otázka: Ako vyzerá tvoj deň, aké rituály a „mentálno – fyzické“ cvičenia robíš ?

V novembri 2016 sa konal podcast s Vladom Zlatošom, ktorý si môžete stiahnúť a vypočuť. A ja som sa všetkých vás, ktorí čítate tento web alebo ste členmi nášej FB skupiny Forum Umenie sebarozvoja pýtal na tip resp. otázku, ktorú by sme mohli spoločne rozobrať.

Jednou z nich bola Ako vyzerá náš deň, aké máme rituály, aké „mentálne a fyzické“ cvičenia robíme. Takto presne znela Matejova otázka, ktorá však ostala v podcaste kvôli časovej kapacite nevypovedaná. Tak som sa rozhodol za seba odpovedať aspoň formou článku. Matejovi ďakujem a s priateľským venovaním posielam sľúbenú knihu Puzzle Života.

Vlado túto tému už viac krát zmieňoval, posledný článok o začatí dňa a nastavení sa na TOP výkony si môžete prečítať TU. Mám rád túto otázku, pretože sám ju kládiem všetkým ľuďom od ktorých sa chcem niečo naučiť alebo inšpirovať, niečo pre seba prevziať a budovať tým svoj systém.

Kým sa dostaneme k odpovedi. Predhadzujem tú úplne najkľúčovejšiu otázku, ktorá štartuje všetko.

„Ako chcem využiť bdelých 18 hodín života, tak aby ma čo najviac naplnili, cítil som sa dobre, zlepšil si vzťahy, mal čas na seba, v niečom sa zlepšil, v niečom sa uspokojil a potešil, zabezpečil si základné potreby a investoval do budúcnosti ?“

AKO ZAČÍNAM DEŇ ?

Som si vedomý a už niekoľko krát poučený, že keď som nezačal vhodne nastavený, spustila sa kaskáda chaosu, nespokojnosti, stresu a výčitiek. Mnoho úspešných ľudí hovorí, že dnešný deň začínajú včerajškom a teda plánovaním. Na toto si často spomínam a snažím čoraz silnejšie v sebe ukotviť. Po vydaní diáru SelfManager2017, bolo večerné plánovanie jeden zo zvykov, ktorý som si chcel vybudovať.

#1. Budíček bez budíka

Vstávam okolo 7:00 – 8:00. A chodím spať medzi 23 – 24h. Keďže robím aj trénera záleží, či mám ráno alebo večer klientov, kedy trénujem sám, ako neskoro sa najem a čo si večer čítam, či plánujem, dokončujem nejaké úlohy alebo ma chytí vlna tvorenia alebo si idem len zatancovať salsu či stretnúť sa s priateľmi/ rodinou.

#2. Štart

Po prebudení si predstavím deň, čo ma čaká, čím začínam, na čo sa teším a predstavím si ho najdokonalejšie ako viem. Ak si na niečo neviem spomenúť, pozriem sa do diára na dnešný deň, zapísané myšlienky alebo svoje ciele.

Ak sa pristihnem unavený, nepokojný, bez motivácie až depresívne. Hneď si poviem a spýtam sa: „Tak to sa cítiť nechceš. Opať nie si vďačný. Myslíš si, že prežívaš niečo ťažké ? Predstav si Gulagy alebo robotu za pásom.“ A tak nasleduje uvedomenie, ktoré sa dlhšie formovalo na základe mojich hodnôt, bolestí, skúseností, ktoré má v momente emočne prestaví. Momentálne znie nejako takto:

„Som nesmierne vďačný za to, že žijem, že sa môžem zhlboka nadýchnuť, myslieť, pozerať sa okolo seba, vykročiť von bez mreží za oknami. Že sa nemusím báť, kde budem dnes spať, čo jesť, čo piť. Že mám všetko čo potrebujem a s týmto bohatstvom, môžem pracovať na svojich cieľoch, snoch, záujmoch, pomáhať ľuďom a tráviť čas s takými, od ktorých môžem čakať podporu tiež.“

#3. Fyzický pohyb

Po takomto uvedomení, sa teším hneď do kontrastnej sprchy (studená, teplá, studená) a som hneď ready. Predtým sa napijem čistej vody. Nejaké hygienické rituály som už spomenul v tomto článku. Potom záleží či hneď utekám do „činkárne“ alebo ma čaká práca z „home office“. Na základe toho potom pokračuje sebavnímanie svojej mysle a tela. Ak sa cítim stuhnutý, ubolený použijem masážny valec Blackroll na rýchle uvoľnenie a rozhýbanie. K tomu (aktuálne jar 2017) o zábradlie variácie dragon flagu na prekrvenie trupu a uvoľnenie krížov, drilly na zápästia a nejaké ľahké základné pohyby ako prechod z kraba na 4 body.

Podľa chute a potreby si urobím buď kávu (čistú, malú/ veľkú, s kokosovým o. alebo maslom) alebo čaj (akýkoľvek bylinkový, zázvorový, zelený, čierny, sypaný napr. so sušenými goji).

Potom sa pozriem na úlohy dňa a podľa dôležitosti a situácie začnem tými, ktoré treba vyriešiť. Niektoré úlohy vyžadujú kreatívne naladenie a pokojnú myseľ  (články, infoprodukty, príspevky, videá, workshopy, stretnutia), iné tzv. robot režim (emaili, upratovanie, plánovanie,  funkcionalita webu, delegovanie atď.) nevyžadujú taký stupeň sústredenosti a pokoja.

#4. Vzdelávanie

Ráno, cez deň alebo večer si zvyknem na 30 – 120min. čítať. Od vzťahov, spirituálnej a success literatúry až po odborné informácie z celej životosprávy (medicína, športové vedy, výživa…). Na WC väčšinou sledujem vybrané stránky na instagrame a odpisujem na FB messengri.

#5. Cielený tréning a aktivita

Tréning a pohyb. Celý deň sa snažím mať pestrý a robím si prestávky minimálne v podobe prechádzok na poštu, do obchodu a mliekomatu, niekedy do prírody, keďže nemám psa. Keď je teplo chodím na „bicygli“ alebo behom do činkárne, ktorú mam 4 km od domu. Bývam na piatom poschodí bez výťahu, čo beriem úplne automaticky.

Z tréningového hladiska môj týždeň vyzerá zhruba takto:

  • 3 – 4 silové tréningy (silová gymnastika, variácie drepov s činkou aj bez, mobilita).
  • 1 – 2 futbalové a futsalové tréningy
  • 2 – 3 salsa a bachata
  • 1 otužovanie
  • 0 – 1 túra alebo beh
  • 0 – 3 krát wellness

#6. Stravovací režim

Zásadne čakám na hlad a nebojím sa ani niekoľko hodinových okien. Som si vedomý, že telu to len prospeje, keďže drvivú väčšinu dní  v roku (nehovoriac o minulých) sa prejédame a konzumujeme nadbytok.

V období hladu sa v tele spúšťa užitočný proces autofagocytózy (využívanie starých, poškodených a rakovinových buniek za účelom tvorby energie).

Navyše hlad stimuluje sympatikus – aktívny nervový systém, čiže prirodzené nastavenie strehu, prílevu energie… Preto prvé jedlo prichádza medzi 11 – 14 hod. (Čo takmer vždy je tento recept – jednoducho mi chutí a je plný výživných látok).

Potom nasledujú tréningy buď moje alebo s klientmi resp. stretnutia ohľadom optimalizácie životosprávy alebo s partnermi. A tam opäť padne nejaká káva alebo čaj.

Druhé väčšie jedlo mávam medzi 19 – 21 hod. Z pravidla to je buď praženica s ryžou, pečienka so zemiakmi, guláš z diviny/ zveriny/ polievkový vývar/ pstruh so zemiakmi. K tomu vždy nejaká zelenina (holé ošúpané mrkvy, kyslá kapusta, mrazená zelenina, paprika, paradajky, zeleninové smoothie [mrkva, zázvor]). A niekedy aj niečo mimo z tohto zoznamu (oslavy, rodinné obedy). Vždy je to však kvalitné a prirodzené resp. radšej nič.

Moj vzťah k snackom ? Žiadny. Radšej sa najem poriadne a menej, ako často a trocha (ale to je individuálne). Musím byť mimoriadne hladný aby som po niečom siahol. Väčšinou je to nejaké ovocie, veľmi málo proteínová tyčinka, horká čokoláda a mám slabosť na pražené mandle, takže 5 krát v roku aj to :-D.

#7. Nastavenie mysle a stres manažment

Som mimoriadne pozorný k svojim emóciám a prežívaniu. Snažím sa cítiť dobre počas celého dňa, lebo len vtedy som schopný rozdávať empatiu, láskavosť, pomoc, podporu. Samozrejme negatívne emócie neobchádzajú ani mňa. Sú našou prirodzenou súčasťou, len vďaka nim dokážeme oceniť tie pozitívne a to čo v živote máme.

Takže pozorujem sa a urobil som si zásobník nástrojov, ktoré má vždy dostanú do pohody (1. diár – tu mám koncentrované myšlienky, bývalé omyly a zlyhania, ktoré mi pripomínajú čo som už prekonal, čo mi pomohlo, nasmerujú ma k hodnotám a vďačnosti. Mám v ňom svoje ciele a plány. Tak neostane čas na strácanie času a venovanie sa negatívnym myšlienkam.

Naučil som sa negatívne myšlienky pristihnúť, usmiať sa ne a poslať preč. 2. (Audio) Knihy a obľúbené portály, ktorými sa dennodenne obklopujem a kŕmim svoju myseľ myšlienkami hojnosti, možností, blaha a lásky, miesto toho aby sa do mňa dostali myšlienky zla, strachu a nenávisti či závisti.

3. Pohyb – tréningy, (audio) prechádzky, wellness, tanec … 4. Ľudia – klienti, priatelia, rodina, komunita, stretnutia

5. Meditujem dýchaním, pohybom alebo čítaním o samote, keď cítim nával strestu, tlaku a cítim sa zle. Vizualizujem, keď ma prepadnú pochybností, depresie či menejcennosť. Predstavujem si ideálny život, idálne schopnosti, ženu, deti, rodinu, zážitky.

Hudbou si pomáham tvoríť vnútornú realitu. Pustím si to čo potrebujem. Hudba sú vibrácie, ktoré dokážu v nás zmeniť pocity a tým pádom myšlienky. Hudba je zdrojom energie, ktorou sa realizovali géniovia a umelci. Do hudby vložili seba a svoje schopnosti. Každý dokáže tieto vibrácie zachytiť, ktoré mu robia dobre. A tak sa energeticky nastaviť ako práve potrebuje (upokojiť ? vyhecovať ? inšpirovať ? niečo sa naučiť ?). Je toho samozrejme viac. Nastaveniu mysle som venoval celú a hneď prvú kapitolu vo svojej knihe Puzzle Života, pretože ju považujem za nadôležitejšiu časť celej skladačky.

#8. Nočný režim

Väčšinoju hodinu pred spaním, si zoberiem diár, naplánujem zajtrajšok a potom si niečo čítam. Najneskôr o 24 sa snažím byť v posteli. Ak si praješ dozvedieť sa niečo viac vyslovene o spánku, tu nájdeš 13 vedecky podložených faktov a odporúčaní.

Snažím sa nežiť ako stroj. Mám rád zmenu, ale spánok je pre mňa prioritou, rozhoduje o množstve energie na celý budúci deň.

Budúce výzvy ?

  1. Chodiť spať do 22: 30 a vstávať medzi 5 – 6h prirodzene sám od seba (podľa východu slnka počas roka).
  2. Ešte lepšie plánovanie ďalšieho dňa. Kvôli tomu som vo fáze dokončovania diára resp. nástroja Selfmanager „Vytvor si rok 2017“ v duchu vytvárania a skladania obrazu z 365 denných puzzle kúskov. Bude to nástroj, ktorý ťa bude viesť, podporovať a s ktorým budeš vstávať, zaspávať, tvoriť svoj život aj seba. Nie len zapisovať pracovné úlohy.
    * Poznámka: SelfMANAGER 2017 je dokončený a pripravený k tvojim službám. Viac si o ňom môžeš prečítať TU alebo rovno objednať cez PanthuRei, Gorilu či Martinus a prečítať stručnejší popis TU
  3. Byť menej na FB. TV už roky nepozerám, max. „fodbal“ resp. niečo obohacujúce (odborné, v inom jazyku, s partnerom). Cez FB však komunikujem, pracujem, vzdelávam sa, ale často krát to moju myseľ podvedome zvádzať sledovať prácu a životy iných ľudí, ktoré v nás jednoducho spúšťajú závisť, pretože nám to ukazuje čo všetko nemáme. Nedá sa predsa porovnávať so stovkami iných životov, ktoré ukazujú tie najsvetlejšie chvíľe.
    Povedať si , že ja doprajem, nezávidím, možno znie pekne, ale pravda je to čo cítiš. Mne to teda odvádza pozornosť od toho čo skutočne chcem.
  4. Byť presný, nemeškať a radšej prísť o 10 min. skôr.

Mojou aktúalnou snahou je jedno-duchosť, minimalizmus a efektívnosť. Čo najviac vecí eliminovať, čo najmenej vecí potrebovať a byť na nich závislý. Snažím sa vybudovať automatické systémy, ktoré nahradia moju činnosť a ja sa budem môcť venovať tomu čo mám rád a pomáhať a podporovať druhých ľudí.

Nezabudnite, že naše telo je hlavne nástroj, ktoré umožňuje našej mysli naplno realizovať tie najvyššie hodnotné myšlienky do ktorých zasahuje vyššie vnútorné vedenie, keď už je človek v tejto fáze vedomia a poznania. Rozvíjajte sa harmonicky, milujte, tešte sa a tvorte.

„Zdá sa, že dokonalosť je dosiahnutá nie vtedy, keď už niet čo pridávať, ale keď už nie je čo uberať“.

Antoine de Saint-Exupéry

 

Tommy Povajean

Autor knihy Puzzle Života, diára SelfManager 2017, silovo – nápravný tréner, športovec, odborník na výživu a preventívnu životosprávu.

Ako “manažér zdravia” pomáham ľuďom s optimalizáciou životosprávy – pohyb, výživa, spánok, nastavenie mysle, vzťahy, prevencia, príroda, sebarozvoj, ktoré vedú k napĺňaniu ich života a cieľom.

Prirodzená strava a manažment stresu sú pravdepodobne najkľúčovejšími faktormi k podpore samoliečebných mechanizmov organizmu.

Preto som napísal knihu Puzzle Života, ktorá je základným manuálom a odporúčam ju všetkým svojim súčasným aj budúcim klientom.

Vykonaním tohto samoštúdia urobíme prvý krok k mentalite úspechu a vykročeniu na svoju novú cestu. Môžete tak ušetriť mnoho peňazí a najmä svojho životného času. Ovládni svoje telo, nastav myseľ. Staň sa lepším človekom a lepším partnerom pre druhého – je podtitul tejto publikácie.

Pridať komentár

Získaj sprievodcu ne/prirodzenými potravinami úplne ZADARMO!

Stiahni si na svoj email Návod ako si zostaviť personalizovaný jedálniček

Sleduj ma na Instagrame

Chcete sa čokoľvek spýtať?

Tommy Povajean

Autor knihy Puzzle Života, silovo – nápravný tréner, odborník na výživu a preventívnu životosprávu. Ako “manažér zdravia” pomáham ľuďom s optimalizáciou životosprávy – pohyb, výživa, spánok, nastavenie mysle, vzťahy, prevencia, príroda, sebarozvoj, ktoré vedú k napĺňaniu ich života a cieľom.

Sleduj ma na Instagrame